فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 9 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 9 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن بهشتی سرشت*، محمدمحمدپور، غلامرضا یوسفی رامندی صفحه 1
    با سقوط رضاشاه در شهریور 1320، مشکل اصلی برخی از شهرهای ایران، کمبود غله بود که حضور و اشغال کشور توسط متفقین و احتکار گندم توسط محتکرین را از عوامل اصلی آن می توان برشمرد. قزوین نیز بنا به دلایل یاد شده دچار بحران نان شده بود. مسئله ی اصلی پژوهش حاضر، بررسی توصیفی تحلیلی فرآیند بحران نان در این شهر است، با توجه به اوج بحران نان در این شهر در سال 1321، مردم به شدت در مضیقه قرار گرفته و بروز چنین وضعی، تبعات منفی در سطح شهر به بار آورده بود. دولت برای کنترل بحران، به عرضه ی نان های کوپنی پرداخت، که به علت اضافه کردن برخی مواد غیر خوراکی به خمیر آن، از سوی نانواها، کیفیت خوبی نداشت. راهکارهای دیگری برای کنترل بحران در سطح کشور در سال های 1322 و 1323، به اجرا درآمد. واردات گندم از خارج، برنامه هایی برای افزایش محصول گندم و اصلاح بذر، انتشار آئین نامه های غله و نان برای جلوگیری از احتکار گندم، از جمله ی آنهاست که با اجرای آنها دولت توانست بحران را کنترل کند. در این میان، شکایات متعدد مردم از کمبود و گرانی نان و تلاش های مسئولین برای کنترل بحران، نقش مهمی در تسریع مهار بحران داشت. گزارش ها حاکی از تنزل قیمت نان از اواسط، 1322 در قزوین است.
    کلیدواژگان: قزوین، نان، بحران، متفقین
  • علی اکبر خدری زاده*، فاطمه دانش شکیب صفحه 25
    در سال های نخست قرن 13هجری/ 19میلادی، با شکست ایران در جنگ با روسیه و ورود ایران به چرخه نظام سرمایه داری غرب، اقتصاد ایران در بخش های کشاورزی، تجارت و صنایع دستی با بحران مواجه شد. با برقراری نظام مشروطه، طرح نوسازی اقتصادی در دستور کار مشروطه خواهان قرار گرفت، لیکن بحران های سیاسی اجتماعی عصر مشروطه و اشغال ایران در سال های جنگ جهانی اول مانع از تداوم نوسازی در ساختار اقتصادی ایران شد. پس از کودتای 1299، لزوم نوسازی اقتصادی و نقش پول در نوسازی کشور مورد توجه روشنفکران تجددخواه قرار گرفت. در این راستا پیشنهاداتی در مطبوعات دوره مورد نظر در زمینه رونق کشاورزی، بهبود تجارت، ارتقا صنعت و واگذاری امتیاز به سرمایه گذاران خارجی مطرح گردید. بر این اساس در مقاله حاضر به بررسی و بازخوانی برخی از پیشنهادات مندرج در مطبوعات سال های 1300 تا 1304ه.ش در خصوص لزوم نوسازی ارکان اقتصاد ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، اقتصاد، کشاورزی، تجارت، صنعت، معادن، نفت
  • ناصر صدقی* صفحه 49
    برخلاف دیدگاه رایج که عصر سلجوقی را دوره انحطاط تفکر و اندیشه در ایران می دانند، حوزه عمومی اندیشه و تفکر در ایران عصر سلجوقی دچار رکود و انحطاط نشد، بلکه در مسیر و شرایطی متفاوت از جریان غالب تفکر در دوره های پیشین جریان یافت که آن را میتوان نوعی تغییر نگرش در عرصه های گفتمانی و بنیانهای فکری دانست. در این دوره متفکران و اندیشمندانی چون امام محمد و احمد غزالی، خیام، عین القضات همدانی، شیخ اشراق سهروردی، فخر رازی، خواجه نظام الملک طوسی، قشیری، خواجه عبدالله انصاری و... در حوزه نظریه پردازی در عرصه های مختلف علوم، تفکر و اندیشه در ایران ظهور کردند، که با وجود آنها نمی توان دوره سلجوقی را عصر انحطاط تفکر و اندیشه عنوان کرد، چرا که به واسطه نقش آفرینی اندیشمندان مذکور، این دوره، به یکی از ادوار شاخص در زمینه نظریه پردازی های دینی و سیاسی در تاریخ ایران مبدل شد. بخشی از آثار و مصادیق آن را می توان در زمینه ی تالیف گسترده متون و طرح نظریه های مربوط به اندیشه های دینی در عرصه عرفان و تصوف مشاهده کرد. با عنایت به گستردگی جریان های تفکر و اندیشه و ابعاد آن در ایران عصر سلجوقی، هدف پژوهش حاضر نشان دادن بخشی از ابعاد جریان های تفکر و اندیشه در ایران عصر سلجوقی، با تاکید بر نظریه پردازی های دینی و عرفانی با محوریت دو حوزه فرهنگی جغرافیایی خراسان و عراق عجم بر اساس افکار و نظریات اندیشمندانی چون قشیری، خواجه عبدالله انصاری و محمد غزالی در خراسان و احمد غزالی، عین القضات همدانی و شیخ اشراق سهروردی در عراق عجم است.
    کلیدواژگان: عرفان، تفکر و اندیشه، اسلام، ایران، عصر سلجوقی
  • زهرا علی نژاد اسبویی* صفحه 69
    یکی از صنایع اصلی در دوره سلجوقی که همراه با سایر صنایع و فنون به رشد و شکوفایی رسید، صنعت و هنر نساجی است. فعالیت در بخش قابل توجهی از این صنعت وابسته به تولیدات طراز و تشکیلات مرتبط با آن صورت می گرفته است که در زندگی مردم عادی و حکومتی تاثیر بسزایی داشته است. طراز بعنوان ردای تجلیلی یا ردای عزت و افتخار و یکی از نشانه های خلع ید حکام از قدرت محسوب می شده، لذا از ارزش سیاسی بالایی برخوردار بوده است. بر این اساس نقوش مختلفی با مضامینی که اغلب با آرزوی بقا برای خلیفه یا حاکم و یا دعا و آیات قرآن بوده، اکثرا با الیاف طلایی بر روی زمینه ی بافت های تافته وتاپستری نقش می شده است. پژوهش حاضر با ارائه نمونه هایی از طرازهای دوره سلجوقی و بررسی طرازهای فرهنگ های همزمان، به مطالعه ی ویژگی های اصلی آنها، شامل نقوش و مضامین بکار رفته بر روی طراز، نوع تکنیک بافت، الیاف مصرفی و همچنین مراکز بافت طرازهای سلجوقی می پردازد.
    کلیدواژگان: طراز، سلجوقیان، طرح و نقش، تکنیک بافت، مراکز بافت
  • منصوره کریمی قهی*، علی محمد ولوی، فاطمه جمیلی، مهناز امیرخانی صفحه 89
    بررسی آثار کلامی متکلمان امامیه، نشان می دهد که آن ها رویکردهای روشی مختلفی جهت اثبات عقاید، به کار گرفتند. این متکلمان گاه با اتکاء به اصالت نص، از اخبار، نصوص و روش های نقلی جهت اثبات عقاید بهره گرفتند، گاه با رویکردی عقل گرایانه به اثبات دیدگاه های کلامی خویش پرداخته و از روش های استدلالی مبتنی بر مقدمات عقلی جهت تبیین اندیشه های دینی استفاده کردند. در این مقاله، ضمن واکاوی دیدگاه های کلامی و رویکرد روشی ابن قبه رازی، به این سوال پاسخ می دهیم: ابن قبه با چه رویکردی، به اثبات عقاید کلامی امامیه پرداخته و روش وی با متکلمان پیشین چه تفاوتی داشته است؟
    متن مورد بررسی در این مقاله، رساله ای از ابن قبه در رد کتاب الاشهاد ابوزید علوی است. بخش مهمی از رساله، در اثبات مسئله امامت و غیبت محمد بن حسن عسکری و بخش دیگر اثبات امامت در شاخه حسینی فرزندان حضرت علیعلیه السلام و ذکر ویژگی های امام است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوا و رویکردی توصیفی به بررسی آراء کلامی ابن قبه پرداخته و رساله ی او از دو منظر محتوایی و روش شناسی مورد تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش نشان داد؛ ابن قبه با رویکردی استدلالی و با استفاده از اخبار متواتر و مشهور و چینش آن در قالب استدلال، به اثبات نظریه امامت منصوص و رد دیدگاه ها و شبهات زیدیه پرداخته است. ابن قبه، با کاربرد ادله نقلی، از رویکرد عقلی هشام بن حکم رویکرد استدلالی مبتنی بر مقدمات عقلی و حسی فاصله گرفته و با دیگر متکلمان نص گرای امامیه هم سو شده است.
    کلیدواژگان: ابن قبه رازی، ابوزیدعلوی، نقض کتاب الاشهاد، رویکرد روشی، متکلم، زیدیه، امامیه
  • هانیه نیک خواه*، محمد خزایی، غلامعلی حاتم، جواد نیستانی صفحه 107
    سفال زرین فام که از سده های ششم تا هشتم هجری قمری در ایران رواجی چشمگیر داشت، کمابیش هم زمان با حکمرانی سلجوقیان بر ایران، پدیدار شد. واکاوی این آثار علاوه بر جنبه های فنی، ساختاری و زیبایی شناسی؛ گاه تصویری روشن از وضعیت این دوره از منظر سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را پیش روی ما می گذارد. در این پژوهش تلاش بر این است که به هدف شناسایی شرایط و شاکله های اجتماعی این دوره؛ سفال زرین فام سده ششم ه. ق، مورد بررسی و بازشناسی قرار گیرد. پیدایش و رواج شایان درنگ و فزاینده ی این سفالینه های نفیس در دوره سلجوقیان، پرسش هایی را به ذهن متبادر می سازد، که این نوشتار نیز در پی یافتن پاسخ آنها می باشد. آیا می توان تفسیری جامعه شناختی برای این پدیده ی نوظهور هنری ارائه کرد و به بازنمایی شرایط جامعه ایران و واقعیت های پنهان در آن دوره پرداخت؟ آیا می توان با بررسی نقوش این سفال ها، که هماره بعد زیبایی شناسی آنها مورد توجه بوده است، بخشی از تاریخ اجتماعی هنر در دوره سلجوقیان را شناسایی کرد؟ هدف پژوهش حاضر، تفسیر چگونگی بازتاب شرایط اجتماعی بر سفال های زرین فام سده ششم ه. ق و تبیین بروز دو پدیده اجتماعی یعنی شکل گیری طبقات جدید در جامعه شهری و مردمی شدن هنر در این زمان می باشد. مبنای کار این جستار از لحاظ نظری، انگاره های جامعه شناختی است. روش پژوهش نیز تحلیل مستندات تاریخی مکتوب و عینی آثار هنری بوده و داده های جمع آوری شده به روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و در پاره ای موارد نیز رهیافتی تطبیقی استفاده شده است. نتیجه آنکه، به نظر می رسد رشد طبقه متوسط، یکی از دلایل ظهور و نیز سبب رونق تولید سفال زرین فام و این خود سرآغاز دسترسی همگانی به هنر و تمایل به ترسیم موضوع های روزمره و واقع گرا در این دوره باشد.
    کلیدواژگان: سفال زرین فام، سلجوقیان، طبقه متوسط، هنر مردمی، هنر واقع گرایانه
|
  • Mohsen Beheshti Seresht*, Mohammad Mohammadpour, Gholam, Reza Yousefi Ramandi Page 1
    With the fall of Reza Shah in September of 1941, lack of grain was the main problem of some cities in Iran. The causes of this problem were the presence and occupation of the country by the Allies, and hoarding wheat by the hoarder. Ghazvin was amongst the cities which encountered with the bread crises due to the mentioned reasons. The main issue of the present research was descriptive-analytical consideration of bread crisis process in the city and the gained result shows that concerning the peak of bread crisis in 1942, people were in severe hardship and that situation led to negative consequences. In order to control the crisis the government paid attention to provide the breads coupon, but the bread quality was very low because some uneatable materials were added to the dough by bakers. Some other solutions were carried out to control the crisis in the country during 1943 and 1944. Import of wheat from abroad, preparing programs to increase the wheat production and seed improvement, issuance of grain and bread regulations in order to prevent hoarding of wheat were amongst the solutions which controlled the crisis. Meanwhile, people’s complaints of shortage and expensiveness of bread and authorities’ efforts to contain the crisis played an important role in accelerating the termination process of crisis. The reports indicated a decrease in bread price in Ghazvin since mid 1943.
    Keywords: Ghazvin, Bread, Crisis, Allies
  • Ali Akbar Khedri Zadeh*, Fatemeh Danesh Shakib Page 25
    In the early years of 13th century A.H./19 century A.D., due to the Iran's defeat in the war with Russia and Iran’s involuntary entry into the cycle of west capitalist, Iran's economy in agriculture, trade and crafts were confronted major crisis. Though with the establishment of a constitutional system, economic renewal was on constitutionalist’s agenda, political – social crisis in the constitutional era and occupation of Iran in the First World War prevented the continuing modernization of the economic structure of Iran. After the coup in 1299 SH. the need to modernize the economy and the role of money in renovating the country were considered by intellectuals and modernists. In this regard, some suggestions were brought up in press about the boom in agriculture, trade improvement, industry promotion and concession to foreign investors. Therefore, this paper will review and reread some of the recommendations contained in the press in the years 1921 to 1925. About the necessity of modernization of Iran's economy structure.
    Keywords: Press, Economy, Agriculture, Trade, Industry, Mines, Oil
  • Naser Sedghi* Page 49
    Contrary to the popular opinion which assigns Seljuk Era as the Period for decline of thought and idea in Iran, the general sphere of thought ensconced in an situation different from the dominant thought of the previous eras which can be known as a type of changing attitude in discourse and intellectual foundation. The presence of intellectuals such as Iman Mohammad and Ahmad Ghzali, Khayyam, Eyn al-Ghozat Hamedani, Sheikh Eshragh Suhrawardi, Fakhre Razi, Khwaja Nezam al- Mulk Tusi, Qushairi, Khwaja Abdullah Ansari, … in the field of theorizing in science, thought and idea in Iran, transformed the Seljuq period into a distinctive era in religious and political theorizing throughout Iran history. Some of its repercussions and instances can be found in the wide range of written texts and converting theories related to religious thoughts in the field of mysticism. Considering the wideness of trends in thought and idea during Seljuk period, the aim of this research is to introduce some dimensions of these trends in Iran during Seljuk Era with an emphasize on religious and mystical theorizing. The research is focused on two cultural- geographical domains of Khurasan and Iraqi- Ajam and will analyze the thoughts and ideas of intellectuals such as Qushairi, Khwaja Abdullah Ansari and Mohammad Ghazali in Khurasan and Ahmad Ghazali, Eyn al-Ghozat Hamedani and Sheikh Eshragh Suhrawardi in Iraqi- Ajam.
    Keywords: Mysticism, Thought, Idea, Islam, Iran, Seljuk Era
  • Zahra Alinezhad Ossbouee* Page 69
    One of the industries which flourished in Seljuk period is textile industry. The significant activities have been accomplished by the name of Tiraz and their establishments had a great influence on the public and government life. Tiraz have the high political value as the honorific or respect cloak and one ruler indication of eviction. So that, the various motifs with the various subjects often include wish to survive Caliph or ruler or blessings or verses of Quran, have been drawn mostly in golden fibers on taffeta and tapestry weaving.In this essay, the main characteristics of Seljuk's Tiraz including the motifs, the concepts which have drawn on it, the texture, the consumed fibers and the textile weaving centers have studied by presenting the examples of the Seljuk's Tiraz and surveying the Tirazs of contemporary cultures.
    Keywords: Tiraz, Seljuk, Motif, Designs, Weaving Technique, Weaving Centers
  • Mansureh Karimighahi*, Ali Mohammad Valavi, Fatemeh Jamili, Mahnaz Amirkhani Page 89
    Examination of the theologian¬'s works of Imamie, show that they used different method approaches for proving their opinions. Sometimes, these theologians relied on the nobility of text, by using news, texts (NAS) and narrative methods for proving the opinions. Sometimes they used reasoning methods based on reasoning introductions for explaining religious thoughts. In this essay in addition to the examination of the verbal views and the method approaches of Ibn-Ghebeh-al-Razi, we answer to this question: By which of approaches, he proved the theological believes of Imamie and what is the difference between his method and the former theologian¬'s methods?The investigated text in this essay is a thesis from Ibn-Ghebeh in the thesis called “Violation of Ketab-al-Ashhad” from Abuzeid-Alavi. The important part of this thesis proved the Imamate issue and absentee of Mohammad-Ibn-Hasan-Askari, and the other part is going to prove Imamate in the Hosseini branch of the Hazrate Ali’s offspring and tell the features of Imam.This thesis investigates the theological views of Ibn-Ghebeh and demonstrates that he proved the Imamate point-of-view and violates the views and doubt of Zaidis by reasoning approaches, using successive and famous news and forming it in a logical approach. Ibn-Ghebeh disconnected from the rational approaches of Hesham Ibn-Hakam by narrative reasons application (reasoning process based on rational and sensuous introductions) and allied with another theologian of Imamie.
    Keywords: Ibn, Ghebeh, Razi, Abuzeid, Alavi, Violation of Ketab al Ashhad, Method Approaches, Theologian, Zaidis, Imamie
  • Hanieh Nikkhah*, Mohammad Khazaie, Gholam Ali Hatam, Javad Neyestani Page 107
    Luster pottery that had a significant prevalence from sixth to the eighth century AH in Iran, almost emerged simultaneously with the Seljuk rule in Iran. Analysis of these masterpieces in addition to the technical, structural and aesthetic aspects, sometimes help us to find political, economic, social and cultural status of this period. In this article to identify the social configuration and conditions of this period we want to scrutinize and recognize the luster ceramics of the sixth century AH. The emergence and widespread augmentation of this precious ceramics in the Seljuk Era raises some questions that this paper attempts to answer: Can sociological interpretation be offered for this artistic phenomenon and if it is possible to represent the social conditions and occult realities of society in this period? Are there any ways to identify the social history of art in Seljuk period in determine of luster ceramic’s motives which aesthetic principles of them always have been studied? The aim and intent of this paper is to discover how social conditions reflected in luster ceramics of sixth century AH and also to understand the formation of two social phenomena which are the appearance of middle class and popular art at this time. The theoretical basis of this article is sociological theories. Methods of this research are carried out by investigation of historical documents that are both textual and visual (artworks). Collected data have studied in descriptive analytical methods and in some cases comparative approach has also been used. It is considered that, it seems the development of the middle class is one of the reasons for the appearance and flourishing of luster ceramic production, and this is the beginning for general access to art and drawing daily life themes and using realistic style by artists in Seljuk period.
    Keywords: Luster Ceramics, Seljuk, Middle Class, Popular Art, Realistic Art